Wedstrijd van de week: WFB JO13-1 – Spijkenisse JO13-4
(2 stemmen)

Wedstrijd van de week: WFB JO13-1 – Spijkenisse JO13-4

Op een zonovergoten Sportpark De Kruse staat vandaag (zaterdag 18 september) de wedstrijd WFB – Spijkenisse op het programma. WFB begon de competitie met een 3-1 nederlaag tegen OVV, maar wist zich een week later goed te herstellen met een 11-0 overwinning op SHO. Spijkenisse is met overwinningen op Hellevoetsluis (1-2) en Nieuwenhoorn (5-0) nog foutloos. De sfeer bij de staf van WFB is opperbest. Op de vraag of ze nog een stevige opmerking hebben voor het verslag, reageert trainer Sjaak Brinkman gevat: “als je een goed huwelijk hebt, moet je niet bij de JO13-1 komen kijken. Trainer Joris van Splunter is een echte womanizer!” Over de spelers is hij na het zien van de warming-up minder tevreden: “ze lijken nog niet wakker.” Dat belooft wat.

De wedstrijd staat vandaag onder leiding van scheidsrechter Wim Westhoeve. Al na twee minuten is daar het eerste gevaar van Spijkenisse. Na een schitterende aanval over zes verschillende schijven moet keeper Giph van der Leeden redding brengen. Als de spelers van WFB nog niet wakker waren, zijn ze het nu wel. Vijf minuten later geeft de linksbuiten van Spijkenisse een goede bal op de spits en deze lijkt de vrije doortocht te hebben, maar Isa Klijn weet in te grijpen. Uiteindelijk is de bal een makkelijke prooi voor de keeper. Na de uittrap van de keeper is WFB de bal snel kwijt en ontstaat er een identieke situatie. Echter wordt de spits van Spijkenisse nu door Nika Klepper van de bal gezet. Daarmee zijn de eerste tien minuten voor Spijkenisse, maar de verdediging van WFB staat goed.

Na een kwartier is er de eerste grote kans voor WFB. Met een bekeken pass van Jan-Willem van Splunder lijkt Dean Brinkman de vrije doortocht te krijgen, maar ook de laatste man van Spijkenisse grijpt goed in. Een minuut later is er weer een kans voor Brinkman, maar de keeper van Spijkenisse is eerder bij de bal. Brinkman raakt daarbij de keeper en lijkt hem ook te blesseren. Scheidsrechter Westhoeve heeft goed gezien dat er geen kwade bedoelingen bij zaten en hij laat het bij een vrije trap. De keeper kan gelukkig verder.

In de negentiende minuut worden de toeschouwers getrakteerd op een moment van pure klasse. De spits van Spijkenisse weet met een klein tikje de bal over zichzelf heen te wippen en speelt zichzelf daarmee helemaal vrij. Wat volgt is een loepzuiver schot en vanaf een meter of 20 schiet hij de bal in de verre hoek: 0-1! Dit is precies wat de wedstrijd nodig had, want nu volgen er legio kansen voor beide kanten. WFB lijkt namelijk gelijk wat terug te kunnen doen, maar de voorzet van Daan Koese gaat rakelings aan de aanvallers van WFB voorbij. Twee minuten later is het wel raak. Van Splunder (Jan-Willem) weet de bal te onderscheppen na een matige bal van de keeper van Spijkenisse. Via de kluts komt de bal bij Brinkman en met een schitterende volley jaagt hij de bal tegen de touwen: 1-1.

In de zesentwintigste minuut lijkt Brinkman WFB zelfs op voorsprong te schieten, echter was het de grensrechter niet ontgaan dat hij buitenspel stond. Even later is het de spits van Spijkenisse weer die lijkt te gaan scoren, maar nu is het Jens van Splunder, waar eerder Klijn en Klepper bij een soortgelijke situatie ingrepen, die de weg voor de spits verspert en het gevaar opruimt. Diep in de blessure tijd probeert Sep van Splunter nog een actie op te zetten. Hij dribbelt goed de vijandelijke verdediging in en bedient daarna de vrijgekomen Klepper. Zij probeert het van afstand, maar de bal gaat net naast. Westhoeve heeft dan genoeg gezien en blaast voor de rust.

Na rust vliegt WFB uit de startblokken en begint daarmee beter aan de tweede, dan aan de eerste helft. Het eerste gevaar komt weer van Brinkman. De bal is bij Van Splunter en Ricky Tieleman loopt zich vrij. Van Splunter bewaart echter het overzicht, want hij ziet dat Tieleman buitenspel staat. In plaats daarvan speelt hij de bal naar Brinkman. De keeper weet de bal van Brinkman te pareren. Twee minuten later is het weer Van Splunter, die vandaag een goede wedstrijd speelt, die het duel aangaat met een van de verdedigers van Spijkenisse. Hij wint dat duel en laat de keeper, met een schot van ongeveer 20 meter van het doel vandaan, kansloos! De trainer van Spijkenisse meent in het duel voorafgaand aan het doelpunt een duw van Splunter te hebben gezien. Westhoeve wuift het echter weg en bij gebrek aan een VAR blijft het doelpunt staan: 2-1!

Het is nu Spijkenisse dat wakker is geschud. Na een aanval van WFB dreigt de spits van Spijkenisse net over de middenlijn door de laatste linie heen te breken, maar hij wordt omver geduwd. Westhoeve vindt de afstand tot het doel nog te groot om te kunnen spreken van een doorgebroken speler en laat de kaarten op zak. Twaalf minuten later is het de beurt aan de rechtsbuiten van Spijkenisse. Hij zet een aanval helemaal zelfstandig op en is ook degene die mag afwerken. Hij mikt de bal net over het doel.

Langzaamaan neemt Spijkenisse het initiatief weer over. Na een klein foutje van keeper Van der Leeden weet de rechtsbuiten van Spijkenisse de bal te onderscheppen. Hij speelt daarna de spits aan en die schiet vanaf de rand van de zestien op doel. Van der Leeden houdt zijn doel schoon en weet daarmee zijn fout te herstellen. Zo is WFB na de 2-1 nog wel dreigend geweest, maar de echte kansen zijn voor Spijkenisse.

Spijkenisse kampt echter met een ander probleem: de tijd om een gelijkmaker te forceren raakt op. In de slotfase is er eerst een kans voor WFB. Na een loepzuivere voorzet van Tieleman komt Brinkman alleen voor de keeper, maar de keeper smoort het schot. Bij spelers van beide partijen stijgt nu de spanning aanzienlijk. Kreten als: “jongens, nog twee minuten!” galmen over het veld. Kort voor het einde krijgt Spijkenisse nog een corner. Yenthe Vlietland kopt de bal weg. Het is echter de linkshalf van Spijkenisse, die het meest alert reageert. Hij brengt de bal weer in, maar de keeper weet die bal te vangen. Daarop schiet hij de bal snel uit en lijkt Tieleman vrij voor de keeper te zetten! Alleen de keeper is eerder bij de bal. In de laatste seconden van deze wedstrijd probeert Spijkenisse over veel schijven nog een aanval op te zetten, maar juist op het moment dat Spijkenisse gevaarlijk lijkt te worden, ruimt Klijn de bal op. Dan vindt Westhoeve het mooi geweest en blaast voor het einde van de wedstrijd. Dit laatste fluitsignaal wordt door de spelers van WFB met gejuich ontvangen!

Na de wedstrijd is trainer Brinkman tevreden. Het begin vond hij veel te slordig en de spelers begonnen niet goed aan de wedstrijd, maar na een kwartier pakten ze het goed op. Wat hij vooral goed vond is dat de verdedigers, die nagenoeg de hele wedstrijd 1 op 1 hebben gestaan, het organisatorisch zo goed neer weten te zetten. Op de vraag of we volgende week tegen De Jonge Spartaan ook een overwinning mogen verwachten, antwoordt Brinkman: “ik denk het wel.” Als het interview erop zit en ik terug wil lopen naar de kantine roept trainer Van Splunter me terug. Of ik nog even het volgende wil noteren: “De JO13-1 heeft de knapste trainer van WFB: Theo Klijn!”

Gelezen: 166 keer Laatst aangepast op vrijdag 24 september 2021 15:35